Det er så underligt, jeg har lige været ude at løbe en tur og på den tur tænkte jeg på Merete Ries, som jeg ikke har haft kontakt med i… ja, mange år faktisk. Jeg går heller ikke og tænker på hende dagligt. Men lige nu gjorde jeg, og så intenst at jeg næsten kom til at savne hende en lille smule, jeg overvejede at genoptage kontakten, sende en mail. Og så kom jeg hjem. Og drak vand, spiste gulerødder og vaskede mig, tog et glas vin, lurede lidt på alle dem der bor overfor og som gør hver deres ting side om side i hver deres vindue, men uden at kunne se hinanden. Nu er det meningen at jeg skal arbejde et par timer, men først tjekker jeg Facebook, hvor jeg ser at: Merete Ries er død. I fredags åbenbart. Øv. Jakob Malling Lambert har skrevet en fin nekrolog, jeg tillader mig at indsætte den nedenfor.

Og her – de første mails Merete og jeg sendte til hinanden, efter at have siddet ved siden af hinanden til et middagsselskab hos en fælles ven sidst i juni 2009. Vi havde selvfølgelig talt om litteratur, blandt andet, blandt andet om nyere dansk litteratur, hun ville gerne høre hvad jeg mente var rigtig godt – sikkert også med henblik på Jytte Borberg-prisen, som hun uddelte sammen med Kirsten Thorup, og jeg ville hellere end gerne tipse. Æret være hendes minde.

*


28/06/2009

Kære Merete,

Det var så dejligt og sjovt at se dig i aften, skal vi ikke være venner, skal vi ikke ses igen? Og uanset vil jeg gerne hjælpe med eventuelle titler på yngre danske forfattere, jeg må bare tænke lidt, uanset; sig til hvis der er en noget jeg kunne hjlæpe med. Jeg håber I kom godt hjem. 

Mange gode hilsner, jeg håber vi ses igen snart, kh

*
29/06/2009


Kære Martin, i lige måde! Jo, vi skal da være venner – det blev vi vist nærmest allerede i lørdags. 
Det var inspirerende, sjovt og lærerigt at tale med dig. Du er en rigtig krudtugle!
Tak for dine mange ideer – min lille lap er hastigt overført til et mere holdbart format, og jeg ser frem til at dykke ned i disse forfatterskaber. Der er sikkert meget, du kan hjælpe med (mindre, jeg kan hjælpe dig med – men jeg gør det gerne, hvis jeg kan) – det er skønt at møde et nyt, levende medmenneske.
Varme hilsner fra din nye ven
Merete

Vi kom godt hjem, ja tak. Og du – går du aldrig i seng?

*

Merete Ries 1938-2018 ❤️ ”Fredag morgen døde Merete Ries. Det var Merete, som stiftede Rosinante i 1982. Hun ansatte mig efter 15 minutters samtale og har gennem årene været mit forbillede som forlægger. Merete var i mine øjne et fantastisk menneske, altid præcis og nærværende, modig og handlekraftig. Hun havde en særlig evne til at finde det rette ord, som viste sig i en herlig humor og en skarp tung. Og så havde hun i sjælden grad forlæggerens næse for litteratur og sans for sprog. Merete var 1966-80 redaktør på Gyldendal. I 1982 stiftede hun forlaget Rosinante på bopælen i Charlottenlund. Fra begyndelsen markerede Rosinante sig som et kvalitetsbevidst og engageret forlag – et forlag med indhold og holdning. Et udgivelsesspor gik ad den oversatte litteratur og udmøntede sig som bekendt i fx Jung Changs “Vilde svaner” og Nelson Mandelas “Vejen til frihed”, men også i en række skønlitterære udgivelser af høj karat. Et andet spor gik over feminismen. Merete havde tidligt forbindelse til kvindebevægelsen og udgav 1993-1998 fembindsværket “Nordisk Kvindelitteraturhistorie” og i 2000-2001 “Dansk kvindebiografisk leksikon”. I 1992 udgav Peter Høeg romanen “Frøken Smillas fornemmelse for sne” på Rosinante. Peters kolossale succes satte Rosinante på verdenskortet og medvirkede til, at Rosinante blev et førende forlag for dansk skønlitteratur. Merete udviklede handlen med danske rettigheder og vandt respekt og anseelse i den internationale forlagsverden. Fra 2003 drev Merete Forlaget Ries, som hun lukkede i 2014, og overdrog rettighederne til – Rosinante. Æret været hendes minde.” Jakob Malling Lambert, administrerende direktør Rosinante&Co. #rosinante