“I de seneste dages debat på Deadline og her på Facebook er Forfatterskolens navn dukket op mange steder, ofte i forbindelse med fejlagtige eller vildledende oplysninger.
Olga Ravn siger fx i en opdatering, at ”Forfatterskolen ikke længere er på finansloven”, hvilket er ukorrekt.
Forfatterskolen har aldrig været på Finansloven. Eller den er stadig på Finansloven, alt efter hvordan man vælger at se det. Skolen har siden 2004 haft status som en selvejet institution under Kulturministeriet, vi er ikke sikret bevilling fra Finansloven som de fleste kunstneriske uddannelser, men modtager en særbevilling fra tipsmidlerne (som jo så alligevel er en del af Finansloven).
I Deadline udtalte Merete Pryds Helle, at hun ”ikke er velkommen på Forfatterskolen”, en bemærkning som måske nok vil undre mange, når den kommer fra en populær forfatter, og som heller ikke er rigtig.
Merete Pryds Helle har i mange år været en sjælden gæst på Forfatterskolen, men det er da hendes eget valg. Hun er bestemt velkommen til afgangsoplæsninger, til at deltage, når vi afholder en diskussionsaften, som fx den om ”Litteratur og velfærdsstat” sidste år, eller til – som mange faktisk gør det – at indsende forslag til undervisningsforløb på skolen. Jeg forstår ikke, hvorfor hun skulle ønske at fremstille det anderledes.
På Facebook i går forsøgte en anden af deltagerne i det forvirrede Deadlineprogram forleden, Søren K. Villemoes, at tage revanche ved at kritisere Asta Olivia Nordenhof for noget, hun havde sagt på sin egen facebookside, med begrundelse i, at hun var lærer på Forfatterskolen. Det er selvfølgelig højst kritisabelt at blande tingene samme på den måde; også offentligt ansatte har personlig ytringsfrihed.
Facebook er ikke et offentligt torv for åben meningsdannelse, men informationsmæssigt en slags feudal magtstruktur, hvor de store godser er de sider med flest følgere. Forfatterskolens side er et lille gods, og hvad jeg siger her vil have relativt mindre synlighed end det, der siges på de større godser, hvor man ikke kan forvente, at der bliver rettet i fx fejlagtige udsagn. Jeg vil derfor opfordre til at dele denne opdatering, især hvis man har interesse i en bedre diskussion af magt og miljøer i den litterære verden.
Vh Jeppe Brixvold”