Av Pier Paolo Pasolini
Introduktion av Oskar Hallberg
Torsdag 11 februari 2016
kl 19

Appunti per un’Orestiade africana / Notes for an African Orestes (1970), 71 min
En film om en idé för en film som aldrig blev av: Pasolini reser till post-koloniala Afrika för att utveckla en filmversion av Aiskylos klassiska tragedi Orestien. Samtidigt som kameran söker efter möjliga inspelningsplatser talar Pasolini i soundtracket om sina idéer kring projektet och delar med sig av provokativa observationer om kontinenten. Tankar om rollsättningen växer fram: kan en massajkrigare spela Agamemnon om Orestes spelas av en universitetsstudent från Tanzania med västerländsk klädstil? Körmedlemmarna hittar regissören bland de bönder, torghandlare och tiggare som han möter på marknaden. Det överhängande våld som utgör bakgrunden i Aiskylos tragedi frammanas av bilder från de dåvarande stridigheterna i Biafra. Långsamt trollar Pasolini fram sin samtida afrikanska Oresti genom att finna essensen hos Aiskylos mörka klarsynthet i den värld som kameran låter avslöja.