Den rumænske forfatter Mircea Cărtărescu gæster Forfatterskolen onsdag den 23. marts kl. 20.00.

Peder Skrams Gade 2A, 1.
1054 København K

Mircea Cărtărescu er aktuel i Danmark med romanen NOSTALGI.

Moderator: Martin Glaz Serup

Oplæsning på dansk ved: Thomas Boberg

Mircea Cărtărescu (f. 1956 i Bukarest) voksede op i en partitro familie under det kommunistiske diktatur. Hans prosadebut NOSTALGI (1989) blev underkastet censur og udkom oprindeligt uden den indledende fortælling Chancerytteren. Værket skaffede ham en position som 1980’er-generationens vigtigste rumænske forfatter, en position der blev befæstet med den prisbelønnede apokalyptiske trilogi Orbitor (Venstre vinge 1996, Kroppen 2002, og Højre vinge 2007). Cărtărescu har modtaget en lang række internationale udmærkelser for sit forfatterskab der er oversat til de fleste europæiske sprog. NOSTALGI er hans første bog på dansk.OM NOSTALGI: De fem tematisk forbundne fortællinger foregår i Bukarest i 60’erne og 70’erne. Allerede i den første fortælling, Chancerytteren, inviteres læseren med ned i en underjordisk verden, hvor den russiske roulette driver sit perverst sødmefulde spil i et hemmeligt selskab af velhavere. Andre fortællinger foregår i barndommens labyrintiske drømmelandskaber. I Debilius konfronteres en gruppe børn med en tilflyttende dreng, der ved sit æteriske væsen og sin evne til at fortælle historier vækker sarte længsler og uanede verdner til live i dem. Den magiske idyl ødelægges af seksualitetens frembrud, hvorefter ingenting nogensinde bliver det samme igen for fortælleren. Også Tvillingerne beskriver en højere verdens undergang i form af en besættende og kvalfuld kærlighedshistorie hvor fortælleren efter den attråede forening med den elskede overtager hendes køn og bliver hende. Men også efterlades i vanviddet.

Cărtărescus originale bud på hvordan den store fortælling ser ud i en postmoderne tid, hans atmosfærefyldte og detaljeskarpe skildringer af Bukarest, den billedfyldte, surrealistiske stil og værkets litterære tyngde gør NOSTALGI til en læseoplevelse ud over det sædvanlige.