Lige inden sommerferien for alvor gik i gang for mit vedkommende, nåede Hvedekorn 2/2008 og Bogens Verden 2/2008 (traditionen tro) og Vagant 2/2008 at udkomme. Det sidstnævnte har jeg ikke fået fingre i, men både Hvedekorn og Bogens Verden fik jeg kastet i kufferten.

Hvedekorn har en utrolig appellerende billedside denne gang – det er Ferdinand Ahm Kragh der står bag de farverige kryptoarkitektoniske geometrier. Desuden, naturligvis, en del digte – 22 bidragsydere i alt, etablerede og debutanter side om side som vanligt; fine ting iblandt, jeg har bladret og skimmet som man jo skal når man er på ferie, uforpligtende.

Bogens Verden er denne gang redigeret under temaet Biografi og fiktion; også her er der mange fine bidrag om så forskellige forfattere som Per Højholt, W. G. Sebald, Günter Grass og Maurice Blanchot, blandt andre. Desuden har Maja Lucas, Lone Hørslev, Dy Plambeck, Pia Juul og Lars Bukdahl bidraget med billeder og tekster, ret vellykket synes jeg, redaktionen skriver om enquten: Den intrikate forbindelse mellem biografi og fiktion har vi i redaktionen også ønsket at få anskueliggjort på anden vis end gennem teretiske analyser og essayistiske betragtninger. Derfor har vi bedt en række forfattere om på baggrund af et billede, hvor de selv figurerer, at skrive en fiktiv tekst. Såvel fotografi som genre er helt efter eget valg. Fint nummer. Bogens Verden nærmer sig i højere og højere grad en tidsskrift som Den Blå Port i sin redaktionelle profil, men BV har stadig mere fokus på egentlig formidling, alligevel: fint med lidt konkurrence fra Århus.

I det hele taget står Århus stærkt og stærkere på det litterære tidsskriftskort – Foruden Standart og Passage, bliver Bogens Verden redigeret fra København (Bruno Svindborg), Viborg (Peter Q. Rannes) og Århus (Jørn Erslev Andersen) – i det seneste nummer bidrager Stefan Kjerkegaard, Carsten Madsen og Kasper Green Krejberg, alle fra Aarhus Universitet. Nå ja, det betyder jo sikkert ikke alverden, men, tænker jeg, sundt med flere geografisk spredte tidsskriftscentre, selv i lille Danmark.

Den bedste tidsskriftsoplevelse som ugens afsondrede miniferie har budt på, har faktisk været en artikel i Passage #55 fra 2006. Det er et essay af Thomas Pynchon, han skriver om George Orwell og 1984. Det fik jeg læst i skyggen på terassen i formiddags, imens børnene så en piratfilm…