Det nye Apparatur er et temanummer om psykoanalyse. Det manifesterer sig blandt andet i et godt interview med Niels Lyngsø ved Anders Juhl L. Rasmussen, hvor Lyngsø fortæller om sine egne erfaringer på briksen ”hos en jungiansk uddannet analytisk psykolog” og mere overordnet om forholdet imellem psykoanalyse og litteratur, inspiration med mere. (Psykolog m.m.) Ulf Karl Olov Nilsson har et godt digt med (i min oversættelse), et remix af Familieoxymoronet og Peter Due Jensen har oversat første kapitel af Joan Didions roman Play it as it Lays fra 1971. Det er sikkert mig, men jeg har aldrig læst noget af Didion før — hun er da virkelig god, jeg glæder mig til at læse mere. Ellers en masse andet i dette nummer, artikler om surrealismens forhold til Freuds psykoanalyse, en queer-læsning af Balzac, et e-mail-interview med Lasse Krog Møller ved Anders Benmouyal. Og meget mere.

Billedkunstdelen er generøs, personlige favoritter i dette nummer: Tal R, Alexander Tovborg og ikke mindst Niels Bondes olie og akryl på digital print. Bondes spændende arbejder ligger i klar forlængelse af Wolfgang Tillmanns’ billedserie Soldiers – the nineties. Her med et ekstra tvist.

Dog: det som den litterære del godt kunne være højere prioriteret i forhold til den visuelle, eller bare lige så højt. De skønlitterære bidrager ikke så … stærke eller interessante, ikke de danske, som de kunne være. Synes altså denne læser.

Som jeg vist har skrevet før er Apparatur uden tvivl det flotteste danske litteraturtidsskrift. Det hænger selvfølgelig sammen med at det også er et tidsskrift for billedkunst, men udover det flotte farvetryk, den gode papirkvalitet m.m., kan man se hvordan hver eneste side må være sat op i hånden, og bare indholdsfortegnelses spejlvendte X er virkelig fin … En fornøjelse altså, anbefalet, man kommer fint igennem det nye nummer af Apparatur på, for eksempel, en togtur fra København til Esbjerg.

Apparatur #15 (2007)
Red.: Julie Bjørchmar Kølle, Anders Benmouyal, Maria Hamilton, Anders Juhl L. Rasmussen, Maren Bramsen, Alexander Tovborg, Thomas Bo Thomsen og Marie Ladefoged.