Kritikerprisen 2006 tildeles forfatteren Naja Marie Aidt for novellesamlingen Bavian. ”Et markant værk i Naja Marie Aidts forfatterskab, der siden debuten i 1991 har været en prægnant stemme i dansk litteratur. Novellerne griber nådesløst fat i de sider af mennesket, som vi helst ikke vil kendes ved, men som får frit spil i en tid, hvor mennesker føler sig pressede og fundamentalt bange. Naja Marie Aidt foretager med stor nerve og præcision 15 nedslag i menneskers rodede sind lige nu, og hun formår med sin ballast fra den lyriske og dramatiske produktion at skrive, så det på en gang er en nydelse og en gru. Samtidig mestrer hun de svære replikker, så de bare sidder som de skal,” lyder det i begrundelsen for tildelingen.

Prisuddelingen foregår torsdag den 1. marts 2007, kl. 16 i Kunststyrelsens nye lokaler på H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh. V.

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Suzanne Brøgger for ”krøniken” Sølve, samt Ursula Andkjær Olsen for digtsamlingen Skønheden hænger på træerne.

Prisbeløbet er 30.000 kr., der bevilges af Kulturministeriets Kunstråd.

Ved samme lejlighed uddeles Georg Brandes Prisen, som i år går til ph.d. i russisk litteratur, kritiker og oversætter Mette Dalsgaard for En optimistisk Tragedie, et værk, der omhandler Sovjetunionens russisksprogede litteratur fra 1917-1985. Også dette prisbeløb er på kr. 30.000. ”Værket fremstiller på engageret og nuanceret vis både den statsanerkendte og den oprørske litteratur, herunder også avantgarden, børnelitteraturen og dramatikken, med en beundringsværdig evne til at forbinde små detaljer med store begivenheder og fletter således helt i Brandes’ ånd litteraturen ind i historien. Værket er sidste del af Mette Dalsgaards trebindsværk om nyere russisk litteratur, der indledtes med værkerne Lad os blive som solen, 2002, og Den tunge lyre, 2005. Med prisen ønsker udvalget at hædre hele denne litteraturhistoriske bedrift, der bringer en på mange måder stor og fremmed litteratur til Danmark,” lyder prismotivationen fra årets prisudvalg, Kamilla Löfström Kristensen, Lars Handesten og Bo Tao Michaëlis.

Sidste år modtog forfatteren Helle Helle Kritikerprisen for romanen Rødby-Puttgarden, mens historikeren Jens Engberg modtog Georg Brandes Prisen for hans trebindsværk om dansk kulturpolitik 1750-1900, Magten og Kulturen.

Venlig hilsen

Mai Misfeldt
Oldermand for Litteraturkritikernes Lav.