Faktisk bryder jeg mig slet ikke om det her; at skulle redegøre for de retningslinjer der ligger bag redigeringen af Kornkammeret, organiseringen af siden, af blogrollen og så videre – ikke mindst fordi jeg forudser et potentiale for en vis negativitet som spin-off. Omkring bloggen her, omkring min person måske. Det er ikke rart. Hør bare tonen hos Thomas, da det går op for ham at jeg faktisk ikke linker til Rachel med vilje. Og se hvor irriterende Peter synes det er, at metadiskussionerne på bloggen, denne blog i hvert fald, i hvert fald lige nu, skal til at handle om magt og selektion og fanden og hans digitale pumpestok.

Men alligevel synes jeg at det er nødvendigt – som tidligere skrevet og som Rachel flere gange og meget fint, synes jeg, har efterlyst: her og her blandt andet.

Kornkammeret er mig bekendt den p.t. mest besøgte non-coorperate, litterære blog i Skandinavien, med cirka 800 ugentlige gæster. Og ja, jeg ved at mange af dem må være gengangere. Mig selv for eksempel. Af coorperate kunne Tue sagtens have flere hits, men det er jo ikke til at sige, for os der ikke arbejder på Information. Og Malte har vel også rigtig mange? Når jeg nævner ”læsertallet” er det netop fordi jeg mener at det i sig selv genererer en form for ansvar – men hvem skylder man hvad? – for eksempel et ansvar i forhold til den U/SYNLIGHED der er blevet diskuteret på Kornkammerether; Der findes antageligt kvinder i Danmark. Ja, det gør der, også selvom der ikke er mange af dem blander sig her, og også selvom der ikke bliver linket til mange af dem herfra. Gode Rachel nævner nogle af dem her. Det er altså ikke fordi de ikke er der, det er ikke nødvendigvis fordi de ikke er der, at man ikke ser dem, men måske snarere fordi de bliver usynliggjort på bekostning af andre i en form for digitalt homosocialt fællesskab. Spørger Rachel indirekte. Jeg synes det er et godt spørgsmål at stille, og at Kornkammeret det rigtige sted at stille det spørgsmål til. Til de redaktionelle praksisser. Ikke kun fordi jeg selv stiller mig temmelig kritisk an i forhold til idéen om et neutralt eller passivt ’kvalitetskriterium’; altså – dem der, dem inkluderer vi fordi de er gode, og de andre, de er dårlige, derfor er de ikke inviteret med, så enkelt er det. For selvom det jo vitterligt kan forekomme så enkelt, så betyder det ikke at selve det kvalitetsparameter man opererer på baggrund af er neutralt eller objektivt eller hvad man nu skal og kan kalde det.

Men alle dage har jeg forsøgt at arbejde bevidst med hvilken redaktionel praksis Kornkammeret bliver redigeret efter. Jævnfør det kursiverede ovenfor. Kornkammeret er som udgangspunkt en litterær blog. Et særligt focalpoint er poesi og ikke mindst poesi og politik. Kornkammeret fungerer som citatmosaik, hvis jeg finder noget værd at citerer. Ofte vil det være (fra) litteratur, eller (fra) artikler om litteratur. Kornkammeret fungerer som en art kalender (dette * interessante * sker lige nu og i morgen og om en uge) og handler om mig. Forstået professionelt i forhold til hvad jeg publicerer, hvor jeg læser op, hvis jeg lykkeligt modtager en pris. Ikke som mange blogs handler om bloggerne; ikke om hvad jeg spiser, hvordan jeg har det, ikke om hvem jeg går i seng med, ikke om min familie. (Det er, så vidt jeg kunne forstå på Lars Bukdahl, en af grundene til at han synes at min blog er kedelig: jeg giver ikke nok af mig selv. Det er selvfølgelig et [redaktionelt] valg). Desuden interesserer Kornkammeret sig – selvsagt, havde jeg nær skrevet – for et mediespecifikt metaelement; altså bloggen; bloggen interesserer virkelig bloggen, i hvert fald denne blog, og det er sikkert grunden til at Jill Walker for eksempel er på blogrullen, hun er jo ikke synderlig litterær. Det er sikkert også grunden til at jeg ønsker at åbne en diskussion omkring de forskellige blogs’ redigeringsprincipper. Det er jo naivt at tro at en blog er noget privat, ikke offentligt, noget man kan sysle lidt med i det lukkede, det uforpligtende, det betyder ikke noget, det er sådan i det små og bare for vennerne. Det kan selvfølgelig lade sig gøre, men så skal det være en privat blog, en ikke-tilgængelig en af den slags vi har til at lægge billeder op af vores børn til ære for bedsteforældre og anden familie spredt ud over det landet og længere væk. Vores børneblog kan man vist ikke finde på Google, og det er heller ikke meningen. Imodsætning til denne der er åben for alle der har lyst til at læse med og blande sig i kommentarfeltet. Det er også forpligtende. At blande sig. At sige noget.

Jeg forstår langt hen ad vejen Kornkammeret som et Little Magazine; et enmandstidsskrift, der findes masser af eksempler på dem i litteraturhistorien, og for nylig forvandlede Kornkammeret sig også til en Small Press; som mange af de små tidsskrifter gør det. Bloggen kan noget helt særligt i den henseende, men det er en anden diskussion. Jeg forestiller mig at Kornkammeret i fremtiden vil kommissionere artikler af andre skribenter til at blive publiceret her for første gang. Flere har været på vej, men er ikke blevet til noget, den næste (eller første) er planlagt til at komme på i december. Fordi det ikke er ligegyldigt hvor man publicerer sine ting. Se for og som et banalt eksempel på den geografiske sammensætning af besøgende hos Susanne og hos mig.

Jeg opfatter mig selv mere som moderator end som hovedperson her. Nogle nylige overskrifter fra de Kornkammer-diskussioner jeg har forsøgt at moderere er for eksempel Der findes antageligt kvinder i Danmark. Litteraturkritikkens rolle i Danmark og Poesi og Politik.

Kornkammeret blev i sin tid startet som en slags linksamling for min egen skyld — derfor er de tidsskrifter og netværk og foreninger og hvad, som jeg er engageret i, one way or the other, også highlightet oppe til venstre her. Så jeg kan komme hurtigt til dem. Kornkammeret linker ikke til privatpersoners hjemmesider, kun til tidsskrifters, og kun til privatpersoners blogs. Og kun de blogs der på en eller anden måde har noget med ovenstående at gøre. Litteratur/poesi/politik/blogs. Og som jeg tjekker ofte. Der findes flere blogs der passer ind i den kategori, der ikke optræder på min blogroll – som Sigurd Buch Kristensens Skrivemaskine og Rachel og Bo Gorzelak Pedersen for eksempel; de nævnte tre eksempler er faktisk blogs jeg selv læser løst fra tid til anden, men jeg synes ikke de er så… hmmm… skideinteressante, ikke for mig i hvert fald, ikke ofte, og det er ganske enkelt grunden til at jeg ikke inkluderer dem på min blogroll. Jeg er som sagt klar over at dette – hvad jeg finder skide interessant – givet er et produkt af noget; men som jeg også allerede har skrevet her: hvilket ansvar er det jeg med rimelighed kan siges at have. Her. Nu. I forhold til (at linke til) hvad?

Som jeg nævnte ovenfor er det jo ikke lige meget hvor man publicerer og hvor man publicerer hvad – hvis Rachel skrev på sin blog, som hun skriver på min, ville jeg virkelig synes den var spændende. Men det skal jo ikke handle om Rachel, og jeg undskylder, hvis du synes det er for meget. Det er i hvert fald ikke meningen at dette her skal fremstå nogenledes aggressivt.

Som et NoteBene! til de ovenstående retningslinjer; undtaget herfra er naturligvis og som altid undtagelserne.